Czy czekolada może być zdrowa?

Czy czekolada może być zdrowa?

Mamy bardzo przyjemny temat, ponieważ z czym innym może kojarzyć się czekolada, jeśli nie z przyjemnością? Niestety dla osób będących na diecie odchudzającej czekolada wcale nie musi budzić miłych skojarzeń. Jest raczej postrzegana jako zakazany owoc. Ale czy na pewno musimy tak demonizować ten pyszny produkt? Otóż niekoniecznie! Muszę rozczarować wszystkich, którzy wyobrazili sobie w tym momencie, że mówimy o czekoladzie mlecznej. Niestety jedzenie tego konkretnego rodzaju nie przynosi nam żadnych korzyści oprócz chwilowej przyjemności. W kontekście dobrego wpływu na zdrowie mówimy o czekoladzie gorzkiej. Kluczowa jest tu zawartość kakao, najlepszy jego udział w składzie to min. 70%. 

Kakao stanowi źródło polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych i działają przeciwzapalnie. W związku z tym czekolada z dużą zawartością kakao i co za tym idzie małą ilością cukru, może mieć działanie prozdrowotne. Na jej korzyść wpływa również większa zawartość m.in. błonnika, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Okazuję się, że spożywanie nawet niewielkiej ilości gorzkiej czekolady – pół kostki dziennie, może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Może ona również sprzyjać odchudzaniu (u osób zdrowych), poprzez zahamowanie apetytu i chęci na słodycze. 

Warto przyjrzeć się zawartości cukru w poszczególnych rodzajach czekolad. Te najbardziej lubiane, czyli mleczne mogą zawierać ok 50 g cukru na 100 g produktu. Najgorzej jednak prezentuje się w tym zestawieniu nie do końca słusznie nazywana czekoladą, czekolada biała, która nie zawiera w ogóle kakao, za to ma w składzie w większości cukier – aż ok 60 g na 100 g produktu. Podczas gdy czekolada gorzka o zawartości kakao min. 70 %, ma go zaledwie ok 24 g (oczywiście wszystko zależy od producenta, należy zawsze sprawdzać skład).

Na podstawie powyższych informacji, wybór odpowiedniej czekolady wydaje się być oczywisty. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy czekoladę owszem uwielbiamy, ale niekoniecznie gorzką? Spróbować ją polubić, chociaż może to być na początku trudne, po czasie jest jak najbardziej wykonalne. Po odstawieniu innych słodyczy, zjedzenie czekolady gorzkiej będzie naprawdę przyjemne, a myślenie o jej właściwościach prozdrowotnych może okazać się wspaniałą motywacją. Ponadto łatwiej jest zakończyć jedzenie na jednej lub dwóch kostkach czekolady gorzkiej, co bywa trudne w przypadku innych jej rodzajów. Zachęcam zatem do zdrowego wyboru.

Call Now Button